9.10.2018
Suomessa arviolta joka neljäs alaikäinen lapsi elää perheessä, jossa vanhemmalla on hoitoa vaativa mielenterveys- tai päihdeongelma. Nämä lapset tarvitsevat erityistä tukea. Vanhemman mielenterveyden ongelmat koskettavat aina koko perhettä. Kun tilanne kotona huolestuttaa, perheen lapsi voi muuttua näkymättömäksi huolehtijaksi, joka jättää omat tarpeensa syrjään. Näin ei saa olla. Kenenkään alaikäisen ei tule kantaa aikuiselle kuuluvaa huolenpitovastuuta sairastuneesta vanhemmastaan ja perheensä arjesta.
11.9.2018
Kokemustoimija Riitta Silén antaa artikkelissaan kasvot sille, mitä on olla omainen, jonka kaikilla viidellä lapsella on ollut mielenterveysongelma. Lue yhden omaisen selviytymistarina opettaja.fi lehdestä!
15.8.2018
Vaikka SuomiAreenasta onkin kulunut jo tovi viimeinen päivitys jäi lomalle paluun yhteydessä. Kolmantena päivänä saimme teltalle FinFami Uusimaan.
17.7.2018
Toinen päivä FinFamiPerheen teltalla oli vilkas ja paahteinen. Teltalle saapuivat FinFami Pirkanmaan iloiset työntekijät. Oli vilskettä heti aamulla. Teltalla käytiin myös syväluotaavia keskusteluja mielenterveysomaisten arjesta, mielenterveydestä ja mielenterveyden merkityksestä maailmanlaajuisesti.
16.7.2018
SuomiAreena -tapahtuma alkoi helteisessä Porissa. Tänään FinFami-teltalla olivat Keskusliitto, FinFami Satakunta ja Varsinais-Suomen FinFami. +33 asteen helle ja huikea Hornet-näytös siivittivät SuomiAreena tapahtuman käyntiin.
30.5.2018
Monia vuosia sitten osallistuin raumalaisten ohjaajien Prospect-ryhmään Porissa omaisyhdistyksen toimistolla. Tapaamisia oli viisi kertaa, yhteensä 15 tuntia. Muistan ne hyvin intensiivisiksi ja antoisiksi. Kävellessäni kaupungin halki ensimmäisenä ilt …
24.5.2018
Olen omainen –mitä tarkoittaa mielenterveysomainen? Onko oma mielenterveys tallella vai olenko mielenterveyteen erikoistunut omainen vai omainen, jolla on mielenterveytensä kanssa horjuva omainen? Varmaan olen näitä kaikkia, eri aikoina ja eri tilanteissa.
9.10.2017
9.10.2017 Vietetään valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää. Tänä vuonna teemana on ikääntyvät mielenterveysomaiset. Ikääntyvien mielenterveysomaisten kohdalla on hyvin yleistä, että he ovat huolehtineet sairastuneesta läheisestään jo vuosikymmeniä. Sairaudesta on joskus nuoruudessa tullut uusi normaali elämäntapa, kun esimerkiksi lapsi tai puoliso sairastui. Valtaosalle omaisista on langennut hoitovastuun sairastuneesta läheisestään. Vuosien aikana on eletty sairauden tahtiin parempia aikoja ja taas huonompia aikoja. Opittu selviytymiskeinot ja tarinat joilla pehmentää tai peittää elämäntilannetta ja sairautta ulkomaailmaan. Sairaus perheessä saattaa usein eristää omaiset ulkomaailmasta, koska häpeän kokemus olla niin suuri. Tällöin raskaassa arjessa yksinäisyyden kokemus korostuu ja omaiset ovat vaarassa masentua tai sairastua itse.
1.9.2017
Itsemurhan ehkäisemisen päivää vietetään 10.9.2017. Monet omaiset ovat joutuneet sen raskaan todellisuuden eteen, että sairastunut läheinen on yrittänyt itsemurhaa – toistuvastikin. Sairastunut voi olla jatkuvasti itsetuhoinen.