Omaisen kokemuksia Prospect-kursseista

Monia vuosia sitten osallistuin raumalaisten ohjaajien Prospect-ryhmään Porissa omaisyhdistyksen toimistolla. Tapaamisia oli viisi kertaa, yhteensä 15 tuntia. Muistan ne hyvin intensiivisiksi ja antoisiksi. Kävellessäni kaupungin halki ensimmäisenä iltana soitin omaiselleni, joka oli sairastunut. Samalla ajattelin, että nyt voin laittaa puhelimen kiinni. Usean vuoden ajan olin joutunut mielestäni olemaan aina varalla ja tavoitettavissa. Ajatus puhelimen sulkemisesta oli jo ensimmäinen oman minän rajojen piirtäjä. Jo matkalla havaitsin kurssin vaikuttavan positiivisesti minun elämääni.  Minulla on sittenkin oikeus omaan elämään, ei vain äitinä, vaan itsenäni.

Kurssilla uppouduin kaikkiin omiin tehtäviin, en aluksi tainnut oikein kuunnellakaan muita, toki paritehtävissä ja pienryhmissä kuuntelin ja osallistuin. Koin vahvasti ohjaajien pitävän meistä ja minusta huolta; voin rauhassa katsoa itseäni ja tilannettani. Näin, että me kaikki saatoimme tehdä niin, tarvittaessa tuki tuli ohjaajilta. Opin tosi paljon itsestäni ja lopuksi uskalsin ajatella, että omaiseni on kipeämpi kuin olin arjessa ajatellut. Uskalsin sanoa ääneen, että hänellä on anorexia muiden häiriöiden lisäksi. Muistan erään omaisen runon erittäin koskettavana! Ohjaajien työskentelyä en ennättänyt seurata, tiesin heidän koko ajan valvovan meidän hyvinvointiamme.

Kurssin jälkeen huomasin olevani innokas ohjaajakoulutukseen. Kiitos työntekijöiden, jotka auttoivat kahden innokkaan omaisen kurssille Tampereelle. Halusimme vuorostamme auttaa muita omaisia löytämään uusia valintoja elämäänsä, aktiivisia selviytymiskeinoja ja minä-tilan varjelemista. Kävimme uudelleen kaikki kurssin moduulit, osiot läpi. Taas kokemus oli antoisa ja opettava, hiukan eri tavoin. Nyt otimme mallia ohjaajista, jotka olivat aikaisemmin olleet luomassa tätä omaisten ryhmämallia. Huomiota ja keskustelua toi ajankäytön täsmällisyys, mikä on tärkeä seikka koko kurssin ajan. Varmaan aina ryhmäläisille tulee tunne, ettei aika ole riittävä keskustelulle. Toisaalta jokaisen 10 jakson (1,5h) jälkeen on itsearviointilomake. Minulle henkilökohtaisesti myös tämä 10 minuutin oma aika lopuksi toi uusia ajatuksia ja vahvisti uusia näkökulmia, joita kumpusi omasta elämästä tai muiden ryhmäläisten kertomuksista. Siksi ohjaajana koetan kertoa sen tärkeydestä. Tavallaan keskustelu siirtyi omaksi evääksi matkalla omaisena. Ja niihin omiin oivalluksiin voi palata myöhemminkin.

Ohjaajana käyn yhä uudelleen kertauskurssia huolehtiessani kuitenkin pääasiassa ryhmäläisten hyvinvoinnista. Ohjaajana antaa kokemuksistaan ja samalla saa itse kurssilaisilta, vuorovaikutus on onnistumisen edellytys. Muistutamme ja huolehdimme luottamuksellisuudesta, ryhmä itse laatimien sääntöjen noudattamisesta, aikataulun sujumisesta, puheoikeuden tasapuolisesta toteutumisesta, ja myös ryhmän ilmapiiristä ja ohjaajien keskinäisen yhteistyön sujumisesta. Ohjaajat auttavat toisiaan ja ryhmäläiset huomioivat toisiaan kunnioittavasti. Ohjaajat vastaavat tapaamisten rakenteista ja lämpimästä tunnelmasta, mutta ryhmän jäsenet itse tekevät omakohtaisen elämänsä tarkastelun ja uusien valintojen pohtimisen ja suunnittelun. Ohjaajat vetävät yhteen yhteisiä asioita, tunteita yms. fläppitaulua käyttäen. Ohjaajilla on käsikirja, jonka tietyt sivut kopioidaan ryhmäläisille, näin he saavat oman kansion. Mitä siellä on, riippuu lopulta paljon jokaisen omista ajatuksista ja oivalluksista. Prospect-kouluttajat ovat verranneet sitä matkalaukkuun, johon on matkan varrella tullut erilaisia itselle tarpeellisia välineitä. Jatkokurssi Prospect+ (7,5h eli viisi tapaamista) tuo siihen lisää mm. taitoja käsitellä häpeää, syyllisyyttä, lisää elämänhallintaa ja vie uudelleen katseen tulevaisuuteen. Sen kurssin käyminen toi itselleni lisäymmärrystä näiden vaikeampien tunteiden kokemiseen ja tarkasteluun. Suomalaiset Prospect- ohjaajat ovat sen kehittäneet. Näitä kursseja käyvät omaiset monessa Euroopan maassa. Näiden kurssien välillä olisi hyvä olla noin vuosi. Prospectin oppeja voi kerrata, jos huomaa tarvitsevansa apua ja tukea toimia omasta hyvinvoinnista huolehtien.

Suosittelen molempia kursseja lämpimästi!   Nämä kurssit on suunniteltu mielenterveysomaisille! Oppimiasi taitoja osaat käyttää moniin muihinkin elämäntilanteisiin.

Kesän keveydellä syksyn kurssi-iltoihin.

Omainen

Tule mukaan Prospect-matkalle!

Prospect-peruskurssi on tarkoitettu mielenterveysomaisille ja se sisältää moduulit 1-10. Prospect-peruskurssi on kuvainnollinen matka, jonka eri pysäkeillä kerätään matkalaukkuun työkaluja omaan jaksamiseen ja omaan voimaantumiseen.

Jotta saat Prospect-ryhmästä apua ja tukea voimaantumiseesi, tulee läheisesi sairastumisesta olla vähintään vuosi ja eikä elämässäsi ole tällä hetkellä muita akuutteja kriisejä. Ohjaajina toimivat FinFami Satakunta ry:n koulutetut vapaaehtoiset.

Prospect-matka toteutetaan: seitsemänä viikkona alkaen: 1.10.2018: klo 17-20 Harjavallan sairaalan järjestötilassa. Osoite: Sairaalankatu 14, 29200 Harjavalta. Lisätiedot ja ilmoittautumiset, numeroon 044 303 62 82 tai toimisto@finfamisatakunta.fi 15.9. mennessä. Ryhmään otetaan 10 osallistujaa.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone